lauantai 5. huhtikuuta 2014

Uutta ja vanhaa ääntä

Heti alkuun mainta, että en ole mikään HiFisti, joten päätelmäni voivat olla täysin päin honkia. Tilanne oli kuitenkin se, käytössäni oli 2006 hankittu kotiteatteri kaiuttimineen, ryyditettynä sarjaan kuuluvalla aktiivi subbarilla. Koska siihen ei saanut liitettyä nykyaikaisia äänilähteitä, päätin hommata uudeksi AV-vahvistimeksi Denon AVR-X1000:n.

Koska vanhan järjestelmän kaiuttimet kävivät myös uuteen (6ohm), en säästösyistä viitsinyt ostaa uusia kaiuttimia. Tämä päätös pyörrettiin pian ja ostin Jamo 426S etukaiuttimet. Vanhat keski, surround ja subbari säilyivät.
Tämä yhdistelmä ei kuitenkaan kuulostanut hyvältä. Mielestäni bassot toistuivat liiaksi TVn puheohjelmissa ja muutenkaan sointi oli jotenkin tunkkainen. Kaiuttimet säädin Denonin omalla mikillä ja se "leikkasi" (crossover) etukajarit 40Hz kohdalta ja vanhoista pikkukajareista 250Hz. Eli ilmeisesti siirsi tämän alla olevat taajuudet subbariin.
Nyt heivasin koko subbarin ja tein säädöt uudelleen. Etukaittimet ovat vajaan metrin korkuiset ja sisältävät 6 kaiutin elementtiä. Äänimaailma muuttui täysin! Tuossa just tulee luontodokkari ja selostajan ääni on kirkas, kuten kuuluukin, musiikit toistuvat luonnollisesti, basso ei ole päällekäyvä ym. Etukaiuttimet ovat koko alueelta käytössä.
Ilmeisesti tuo vanha subbari oli teknisesti niin onneton (tai väärin sijoitettu), että sen vaikutuksesta koko äänimaailma oli pielessä. Toisinaan vanhaa ja uutta voi huoletta sekoittaa, mutta nyt ei kyllä niin ollut. Ehkä vielä joskus päivitän nuo keski ja surround kaiuttimetkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti